17.4.16

Valtakunnalliset Lihastautipäivät Tampereella 16.–17.4.2016

Sairaanhoitajaopiskelijat harjoittelemassa ammatillista vuorovaikutusta 
”Oli aivan mahtavaa, kun pystyi puhumaan heidän kanssaan ihan normaalisti ja he tulivat juttelemaan myös meidän kanssa. Siitä tuli sellainen olo, että minä kuuluin porukkaan mukaan, sekä me olimme heille tärkeä apu. Oli mahtavaa kokea se tunne, että saa olla toiselle avuksi ja tärkeä. Tapahtumassa oli ihania persoonia! Pääsimme paljon keskustelemaan ja nauramaan!”

Lihastautililiiton päivillä Tampereen rautatieaseman Scandic City hotellissa oli mukana avustamassa 22 ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijaa 15sh2e ryhmästä. Työskentely oli osa ammatillisen vuorovaikutuksen kurssia, jossa yhtenä osaamistavoitteena on että opiskelija tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämishaasteensa erilaisissa kohtaamistilanteissa ja osaa kehittää  vuorovaikutustaitojaan erilaisten ihmisten kanssa.


Päivillä työskenneltiin ennalta sovituissa pienryhmissä kahdessa vuorossa kahtena päivänä opettajan kanssa. Työnkuva oli luonteeltaan Lihastautiliiton päiville osallistuvien yleistä avustamista. Ennen tapahtumaa Lihastautiliiton edustaja kävi kertomassa tulevasta tapahtumasta, päivien kulusta sekä erilaisista lihastaudeista sekä miten ne näkyvät ulospäin – aina ei mitenkään! Päivään valmistauduttiin myös erilaisin viriketoiminnoin, mutta näitä ei pystytty toteuttamaan, koska tapahtuman aikataulu oli liian tiukka. 


Osalle ryhmäläisistä tapahtuma oli ensimmäinen kerta, jolloin pääsi avustamaan ihmisiä erilaisissa asioissa. Avustaminen päivien aikana oli pääasiassa ruokailussa avustamista, tavaroiden kantoapua, veden jakelua, wc:ssä avustamista ja siirtymisapua. Päiviltä saatiin kurssin teeman mukaisesti ammatillisesta vuorovaikutuksesta kokemusta - lihastautia sairastavan ihmisen kohtaamisesta. Lisäksi opiskelijat saivat myös arvokasta tietoa lihastaudeista.

Tapahtuman järjestäjiltä ja asiakkailta saatiin positiivista palautetta ja kiitosta paikanpäällä sekä myös sähköposteilla tapahtuman jälkeen. Opiskelijoiden läsnäolosta sekä avustamisesta pidettiin ja avustettavat olivat vastaanottavaisia avulle.

Opiskelijat pitivät kokemusta opettavaisena ja he voisivat osallistua uudelleenkin tämänkaltaiseen tapahtumaan. Kokemusta karttui ja tapahtuma antoi lisäantia ammatillisen vuorovaikutuksen toteutukselle.  Toiminnassa mukana olo on yksi tapa opiskella pienryhmässä aitoja vuorovaikutustilanteita.

”Päivä sai minut ajattelemaan, että voisin ryhtyä ehkä jonkun henkilökohtaiseksi avustajaksi, mitä olen aiemminkin miettinyt, sillä tämä antoi hyvän ensikosketuksen avustamiseen”

”Tärkeimpänä antina päivistä koin kurkistuksen lihastautia sairastavan arkeen. Lihastauti aiheuttaa monia käytännön esteitä, joita ei näin terveenä välttämättä ymmärrä täysin. Ihan arkisetkin asiat kuten lautasen kanto tai vessassa käynti voi koitua mahdottomaksi esteeksi ilman jatkuvaa avustusta”

”Tällainen pienryhmätyöskentely oli erityisen anteliasta. Sain päivältä paljon vaikka se kestikin niin vähän aikaa. Aloin myös vakavasti miettiä voisinko joskus tulevaisuudessa mahdollisesti työskennellä jonkin järjestön riveissä asiantuntijatehtävissä”


Kirjoittajat 

Sairaanhoitajaopiskelijat
Joanna Tolppaniemi
Karoliina Vesa
Melina Vainio
Olli Virtanen 

Katja Hautsalo, lehtori, TAMK, terveyspalvelut
Terhi Pekkinen, lehtori, TAMK, terveypalvelut