23.5.13

KV toimintaa Pietarissa 30.9.2012-6.10.2012 (Opettajan raportointi)


Matkakertomus

Matkan luonne: First intensiivikurssin xxxx toteutus. Neuvottelut koskien intensiivikurssien ja opettajavaihdon toteutuksesta 2013 aikana.
Intensiivikurssin 2012 osallistujat:
-           TAMK:   Neljä opiskelijaa Terveyden edistämisen koulutusohjelmasta (YAMK)
-           TAMK:  Neljä gerontologian suuntaavan vaiheen sairaanhoitaja opiskelijaa
-           TAMK/Sastamalan aikuiskoulutus: Kuusi ensimmäisen vuoden sairaanhoitaja opiskelijaa (yksi sairastunut; toimitti sairaslomatodistuksen matkaa edeltävänä päivänä)
-           SeAMK: Kolme geronomi opiskelijaa
Opettajat:
-           TAMK: Varpu Lipponen ja Gitte Taulo
-           SeAMK: Sirkka-Liisa Palomäki
Tulkki:   Sairaanhoitaja Inna Lumilehto

Lähtö Tampereelta junalla Tikkurilaan klo 7.32 sunnuntaiaamuna 30.9.  Tapaaminen seinäjokelaisten kanssa Tikkurilan asemalla, josta matka jatkui klo 10.15 junalla Pietariin, jonne saapuminen klo 15.15 paikallista aikaa. Majoituimme hotelli Moskvaan. Saapumisen jälkeen pidimme ryhmän kanssa n puolen tunnin orientaation intensiivi- viikon ohjelmasta ja seuraavan päivän yksityiskohdista.

Maanantai 1.10.
Lähtö hotelilta kello 10 paikallisella tilauslinja-autolla ja vierailimme Pietarin yksityisessä Samaran lääketieteellisessä  yliopistossa Natalia Turkinan kutsumana. Yliopistossa talon johto otti meidät vieraanvaraisesti vastaan ja kertoi meille yliopiston koulutusohjelmista (alkava ylempi sairaanhoitajakoulutus, lääketiede, farmokologia ja hammaslääketiede) Ylemmän sairaanhoitajakoulutuksen, joka on täydennyskoulutuksen luonteista sisältäen paljon kliinisiä opintoja, aloittaa tänä syksynä 50 työelämässä mukana olevaa sairaanhoitajaa. valmistuttuaan he voivat toimia mm osastonhoitajina ja opettajina.   Yhteensä yliopistossa opiskelee tällä hetkellä n. 2000 opiskelijaa. Lukukausimaksu on yliopistossa keskimäärin 25 000 ruplaa koulutusohjelmasta riippuen.
Toiveena on, että ylempään sairaanhoitajakoulutukseen saataisiin omat lääketieteelliset luennot, jotka tukisivat nykyistä paremmin käytännön hoitotyötä. Yliopiston johto esitti, että ylempään sairaanhoitokoulutukseen saataisiin TAMKin kanssa virtuaalisesti toteutettu koulutus ylempään, joka noudattaisi ylemmän sairaanhoitajakoulutuksen standardeja sekä Euroopassa että Venäjällä.  Pietarin alueella on tällä hetkellä n 15 000 sairaanhoitajan vakanssia auki ja lääkäreitä on enemmän kuin sairaanhoitaja. Kielitaito Pietarissa ongelma; vain harvat nuoretkaan puhuvat englantia. 
Vaihtomahdollisuuksia voidaan yliopistossa tarjota venäjän kielen taitoisille opiskelijoille edellyttäen, että ryhmäkoko on minimissään kymmenen opiskelijaa ja että opintopisteitä on kertynyt riittävästi vaihtoon tultaessa. Harjoitteluvaihto ei ole mahdollinen, sillä yliopiston opetussuunnitelmaan ei kuulu harjoittelu. 

Iltapäivällä siirryimme Piragovin militaarilääketieteelliseen tiedekuntaan, jonka tsaari Pietari on perustanut vuonna 1798. Saimme laajan historiallisen katsauksen ja pääsimme tutustumaan tiedekunnan ja sairaalan nykytilaan. Tiedekunnan professori esitteli meille tiedekunnan opetus- ja tutkimussairaalaan ja pääsimme kurkistamaan teho-osastolla.  Hotelille saavuimme kello 18.10.

Tiistai 2.10. 
Lähdimme kello 9.30 hotellista Pokin kylään kohteina Inkerinmaan terveysasema ja ortodoksikirkon ylläpitämä yksityinen vanhainkoti.
Olga Penacljevna, Pokin kylän terveysaseman välskäri, esitteli meille terveysaseman toimintaa.  Asiakkaina terveysasemalla olivat kaikki ikäryhmät. Välskärin lisäksi sairaanhoitaja tekee kotikäyntejä neljän lähikylän alueella. Terveysasema toimi myös kylän yhteisöllisenä keskuksena (kirjasto, vanhusten yhteisölliset tukiryhmätapaamiset, yhteinen kukkapenkki ym.)Kylän johtaja ja eläinlääkäri tulivat tervehtimään meitä. Ryhmämme opiskelijat esittäytyivät ja kertoivat sekä opinnoistaan että työyhteisöistään.
Iltapäivälle kylän johtaja oli järjestänyt meille vierailun ortodoksi kirkon yksityiseen vanhainkotiin, jossa sosiaalityöntekijä otti meidät vastaan ja esitteli talon toimintaa ja ideologiaa. Vanhainkodissa asuu tällä hetkellä 20 asukasta.  Koulutettuja hoitajia oli alueellisesti tavallista enemmän. Heidän koulutustaan täydennetään asukkaiden tarpeista lähtien.  Tarjolla erilaista viriketoimintaa sekä aktivointia.  Toiminnoista meille esiteltiin aromaterapia, hieronta, sähköhoito, kuntosali, elokuvat, musiikki, kahvila sekä askartelu.  vanhainkodin kaikki ruoka tuotetaan vanhainkodin luomutilalla, johon myös saimme tutustua.
Paluumatkalla hotelliin näimme tsaarin kesähuvilan puistoineen. Lisäksi jokainen opiskelija kuvasi tunteitaan ja kokemuksiaan intensiivikurssin ensimmäisestä päivästä. Hotellille saavuimme kello 19.10

Keskiviikko 3.10. 
Lähdimme hotellista kello 9.30 ja vierailimme Lahta-hospiksessa. Kyseinen hospis on Pietarin vanhin, avattu vuonna 1990. Ylilääkäri Leonenkova otti meidät vastaan ja esitteli talon toimintaa sekä hoitotyön periaatteita. Vierailun lopuksi keskustelimme maaliskuussa toteutettavasta kaksi päiväisestä palliatiivisen hoidon konferenssistä. Natalia toivoi, että lähettäisimme vähintään kaksi abstraktia ja osallistuisimme konferenssiin joko fyysisesti tai videoneuvottelun välityksellä.
Iltapäivällä neuvottelimme  klo 14 – 18 Natalia Turkinan kanssa Moskva-hotellissa. Turkinan lisäksi neuvotteluun osallistuivat Sirkka-Liisa Palomäki, Gitte Taulo ja Varpu Lipponen; tulkkina toiminut Inna Lumilehto. Neuvottelimme venäläisten vatsavierailusta Seinäjoella ja Tampereella tammikuussa 2013 sekä lokakuussa toteutettavasta suomalaisten vierailusta Pietarissa (vk 40).
Kello 19 – 20 pidimme reflektio istunnot opiskelijaryhmille päivän oppimiskokemuksista.

4.10. Torstai 
Lähdimme Natalia Turkinan opastamana klo 9.30 uutteen perinataalikeskukseen, joka oli noin tunnin ajomatkan päässä hotellilta. Sairaala oli valmistunut v. 2010 ja sen on ensimmäinen sairaala, jonka suunnitteluun on osallistunut myös hoitohenkilökunta.  Sairaalassa tehdään paljon tutkimusta heldelmöitys-  ja riskiraskauksien hoidosta. Potilaita ovat tulevat äidit ja lapset.  Sairaalassa syntyy vuosittain 2500 lasta, joista kuolee 180. Menetetyt lapset ovat useimmiten hyvin pieniä/monisikiöraskauksia; pienin eloon jäänyt lapsi painoi 460 g. Ylihoitaja Olga Sorogon, joka kertoi yksikön toiminnasta, esitteli meille myös sairaalan tiloja, jotka olivat teknologisesti korkeatasoisia ja tilat moderneja. Vierailu päättyi kello 14. Hotellille saavuimme kello 15, jonka jälkeen kokoonnuimme reflektioryhmiin. Päivä päättyi n klo 17.

5.10. Perjantai
Lähdimme hotellilta klo 10.30 Petrodvorestiin ( Pietarin linnaan). Oppaanamme toimi Samaran lääketieteellisen yliopiston opettaja Oleg Vasiliev. Linnan on rakennettu 1710, sotien aikana moneen kertaan poltettu ja uudelleen restauroitu 1950-luvulla. Arkkitehtuurista mallia linnaan oli haettu Euroopasta mm Versaillesin linnasta. Jokainen tsaari on jättänyt oman jälkensä linnaan rakentamalla uusia osia ja suihkulähteitä. Linnasta paluu matkalla pistäydyimme kaupungin ortodoksisessa kirkossa.
Paluumatkalla opiskelijat pohtivat ryhmittäin reflektioistuntojen yhteenvetoa ja yksi kunkin ryhmän jäsenistä esitti yhteenvedon ryhmän palautteesta. Reflektiosta kävi ilmi, että opiskelijat olivat kiinnittäneet viikon aikana huomiota järjestelmien eroavaisuuksiin, perhekeskeiseen toimintaan, kulttuurieroihin sekä historian vaikutukseen tämän päivän hoitokäytäntöihin.  Opiskelijat jäivät kaipaamaan käytännön hoitotyön näkemistä ja tavallisten kansalaisten elämää. Kuitenkin pienistä yksityiskohdat ovat vihjeitä hoitokulttuurista. Hotellille saavuimme kello 15.30.

6.10. Lauantai
Lähdimme linja-autolla hotellilta kello 14.00. Juna lähti kello 15.25 ja saapumisaika Tampereelle oli kello 19.52.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti