24.9.13

Ensihoitajaopiskelijapäivät 2013: ensihoitajia tarvitaan yhä enemmän synnytyksissä


Tehy lahjoitti opiskelijoille aurinkolasit, jotta tulevaisuus ei niin häikäise.

Uunituoreita kansalaisia, lääkärihelikopteri ja räjähdystulipalo keskellä kaupunkia – vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjoiltiin ensihoidon opiskelijoille. Valtakunnalliset ensihoitajaopiskelijapäivät antoivat kuulijoilleen värikkään läpileikkauksen ensihoidon hoitamisen monipuolisuudesta.

Ympäri Suomea kahden päivän ajaksi Kuntokatu 3 auditorioon oli kokoontunut yli 200 ensihoidon opiskelijaa kahdeksasta ammattikorkeakoulusta. Päivien järjestelyistä alkusenteiltä loppumetreille vastasi TAMKin ensihoidon opiskelijoista muodostunut toimikunta. Luennoitsijoina olivat pirkanmaalaiset ensihoidon ammattilaiset ja kouluttajat.


Ensimmäisenä päivänä opiskelijat saivat tiiviit tietopaketit synnytyksen hoitamisesta sairaalan ulkopuolella, lapsipotilaan erityispiirteistä ja ensihoitajan toimesta lääkärihelikopterissa. Vuosittain useita kymmeniä uusia kansalaisia kokee päivän valon sairaalan ulkopuolella. Mahdollisuus päästä osalliseksi ensihoidon synnytykseen on huomattavasti suurempi nykyisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Helikopterissa työskentelevän ensihoitajan työvuoron aikana tehtävien määrä on vaihdellut kolmesta 16:een. Helikopterissa työskentelevän ensihoitajan työpaikkakoulutukseen kuuluvat myös helikopterin lennättämiseen liittyvät perustiedot. Ensihoitaja-lentoavustajalla on tärkeä tehtävä mm. helikopterin nousujen ja laskujen aikana.

Toisena päivänä katseltiin hieman taaksepäin ja ensihoidon opiskelijat saivat terveisiä ensihoidon kentältä, niin palautteiden kuin kokemusten muodossa meiltä ja muualta. Eniten valituksia tulee ensihoidon hoitotyössä kuljettamatta jättämisen perusteluista ja potilaan ohjeistuksista. Kenttäpalautteen jälkeen ensihoidon opiskelijat saivat konkreettisia ohjeita, miten tulee toimia, jos epäilee kohteessa olevan kyse lapsen kaltoinkohtelusta. Ensihoitajaopiskelijapäivien toimikunta
Tunnelman tiiviyttä lisäsi viimeinen luento, jossa lääkintäesimies kertoi ensihoidon johtamisen mahdollisuuksista ja haasteista vuonna 2010 olleessa Hämeenkadun Lovehotellin tulipalossa. Kaiken tiedon paljouden ja tekniikan keskellä ensihoidon opiskelijoiden toivottiin säilyttävän inhimillisyytensä, uteliaisuutensa ja nöyryytensä jatkuvaan oppimiseen. Kotimatkaevääksi aktiivinen opiskelijaryhmä sai edesmenneen näyttelijän Michael Conradin sanat ”Let´s be careful out there”.

Yritysyhteistyöstä sponsorikiitokset menevät Tammed Oy:lle, Tehylle, Ensihoitoalan liitolle, Respecta Oy:lle, Profile Oy:lle, Scandic Oy:lle, Tamkolle ja PIRATElle.

Ensihoitajaopiskelijapäivät pidettiin TAMKissa 12. - 13.9.2013.

Teksti: TAMKin ensihoitajaopiskelijapäivien toimikunta
Valokuvat: Tiia Heino, ensihoidon opiskelija

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti