15.12.15

Terveydenhoitajaopiskelijat vaihdossa Espanjassa


Olemme viimeisen vuoden terveydenhoitaja-opiskelijoita ja valmistumme keväällä. Teimme syventävän vaiheen aikuisten terveyden edistämisen harjoittelun Benalmadenassa, Espanjan aurinkorannikolla, jossa olimme yhteensä 6 viikkoa. Meitä oli harjoittelussa neljä opiskelijaa ja harjoittelun kesto oli kahta opiskelijaa kohden noin kolme viikkoa. 

Yksi harjoittelumme yhteistyökumppaneista oli Benalmadenan Suomalaiset ry, jolle pidimme terveyskioskia kahdesti viikossa. Kioskilla oli mahdollista mittauttaa hemoglobiinia, verensokeria, kokonaiskolesterolia, kehonkoostumusta sekä verenpainetta, sekä täyttää erilaisia seuloja ja riskitestejä. Benalmadenan Suomalaiset ry:n jäsenet käyttivät palveluitamme mielellään. 

Ensimmäinen viikko Benalmadenassa meni paikkoihin tutustumiseen, toiminnan suunnitteluun ja mainontaan. Toimintaa kehittäessä saimme idean, että tarjoaisimme Benalmadenan Suomalaiset ry:n jäsenille yksilöohjausta. Idea nousi esiin terveyskioskilla tehtyjen mittausten perusteella, sillä moni olisi tarvinnut yksilöllisempää aikaa käsitellä mittaustuloksia ja seuloja sekä niihin vaikuttavia elintapa-asioita.  Yksilöohjaukset osoittautuivat melko suosituiksi, vaikka alussa kynnys niiden varaamiseen vaikutti korkealta.

Olimme monella tapaa mukana yhdistyksen toiminnassa, kuten esimerkiksi sunnuntailounaalla ja petankissa. Tällä tavoin tutustuimme paremmin yhdistyksen jäseniin ja tulimme tutuiksi, minkä seurauksena meitä oli helpompi lähestyä niin terveyskioskissa kuin muutenkin. 
Lisäksi pidimme Benalmadenan Suomalaiset ry:n jäsenille terveysiskuja, jotka olivat noin tunnin mittaisia luentotyyppisiä tai ryhmätyöskentelyn tapaisia kokoontumisia.  Terveysiskuissa käsiteltiin ajankohtaisia hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä aiheita, joista osa oli yhdistysten jäsenten ehdottamia ja toivomia. Luentojen aiheita olivat muistiterveys, uni ja stressi, auringon vaikutukset terveyteen, eroon omenavartalosta – tietoa vyötärölihavuudesta sekä tunneko rajasi – asiaa päihteistä. Ryhmäläiset olivat valveutuneita ja hyvin kiinnostuneita uusimmasta tutkitusta tiedosta.

Benalmadenan Suomalaiset ry:n toiminnan lisäksi kävimme kerran viikossa pitämässä kaikille avointa terveyskioskia suomalaisessa ostoskeskittymässä Centro Finlandiassa Fuengirolassa. Terveyskioskin palvelut olivat samoja mitä tarjosimme Benalmadenassakin, lukuun ottamatta kehonkoostumusmittausta. Ensimmäisellä ja toisella viikolla kioskilla oli hieman hiljaista, ja saimme houkutella asiakkaita kioskille aivan kädestä pitäen.  Lehtijutun ilmestymisen ja radiohaastattelun jälkeen saimme potin räjäytettyä ja seuraaville viikoille riittikin runsaasti asiakkaita. Mainostimme terveyskioskia myös laittomasti lyhtytolpissa, joka toimi loistavasti.

Neljännellä viikolla pääsimme järjestämään erityisen terveyspäivän erään yrityksen henkilökunnalle Fuengirolassa. Terveyspäivään sisältyi erilaisia luentoja terveyteen ja työhyvinvointiin liittyvistä aiheista, sekä mahdollisuus tehdä erilaisia terveyteen liittyviä mittauksia. Tapahtumapäivän lisäksi järjestimme erillisenä päivänä työntekijöille mahdollisuuden varata kahdelta terveydenhoitajaopiskelijalta yksilöaikoja, jos esimerkiksi mittausten pohjalta nousi tarve saada yksilöllisempää ohjantaa. 

Kokonaisuudessaan terveyspäivä sekä yksilöohjauspäivä olivat onnistuneet ja asiakaskuntaa riitti. Päivistä saatu palaute oli positiivista ja yrityksen työntekijät olivat tyytyväisiä. Alustavan keskustelun pohjalta TAMKin opiskelijat saavat myös tulevaisuudessa pitää terveyspäiviä kyseiselle yritykselle.


Viidennellä viikolla järjestimme terveystapahtuman MindBody studiolla. Siellä tarjosimme studion asiakkaille mittauksia ja riskitestejä. Joogastudion asiakkaat olivat erityisen kiinnostuneita kehonkoostumusmittauksesta ja sen antamista tuloksista sekä muusta hyvinvoinnista.
Viimeisen harjoittelupäivämme kunniaksi halusimme järjestää yhteistyössä fysioterapiaopiskelijoiden kanssa leikkimielisen BenaRace kisailun. Pidimme viittä erilaista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää rastia, mm. muistiterveyteen ja alkoholin käyttöön liittyen. Benalmadenan suomalaiset kiersivät rasteja kolmen hengen joukkueissa. Pisteitä sai niin nopeudesta kuin rastin suorituksesta, jotta jokaisella joukkueella oli yhtä suuret mahdollisuudet voittaa himoittu BenaRace mestaruus. Huikeaan kilpailuun oli hyvä lopettaa mukava ja antoisa harjoittelu Benalmadenassa. 

Vaihto opetti meille paljon uusia asioita, kuten myös asiakkaillemme. Harjoittelu sujui siis hyvin kaikkien kannalta.

Teksti ja kuvat: Miia, Henna, Reetta ja Hanna 12th

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti