31.10.16

Hoitotyön opiskelijat järjestivät elvytystapahtuman



TAMKin hoitotyön opiskelijat Joonas Mikkola, Mari Hakala, Elli Harju, Sanna Virjala, Jaana Länts ja Jarmo Alametsä järjestivät hankeopintoinaan elvytystapahtuman 18.10. Ideaparkissa. Lokakuun 16. päivä vietetään kansainvälistä Restart a heart -päivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sydänpysähdyksestä. Tänä vuonna päivää vietettiin kolmannen kerran. Koska varsinainen vuosipäivä osui sunnuntaille, järjestettiin elvytystapahtuma tiistaina 18.10. Ensi vuoden Restart a heart -päivälle on suunnitteilla Guinnessin maailmanennätysyritys eli tarkoituksena olisi saada mahdollisimman moni osallistumaan erilaisiin elvytystapahtumiin samanaikaisesti ympäri maailman.



Euroopan elvytysneuvosto (European Resuscitation Council, ERC) päivitti elvytyssuositukset viime vuonna. Suosituksissa korostetaan maallikoiden aloittaman peruselvytyksen ja mahdollisimman varhaisen defibrillaation merkitystä sydänpysähdyksestä selviämisen kannalta.
Myös TAMKin opiskelijoiden elvytyspisteellä jaettiin tietoa elvytyksestä ja rohkaistiin ihmisiä kokeilemaan painantaelvytystä ja neuvovan automaattidefibrillaattorin käyttöä. Lisäksi opiskelijat jakoivat flyereita, joissa oli lyhyet ja yksinkertaiset elvytysohjeet maallikoille.



Erityisesti lapset kävivät rohkeasti kokeilemassa elvytystä, mikä on hienoa, sillä ERC:n tämän vuoden teemana on ”Kids Save Lives” (Suomessa ”Lapsetkin voivat pelastaa elämän”). ERC suositteleekin, että kaikille yli 12-vuotiaille lapsille opetettaisiin systemaattisesti elvytystaitoja. Aikuiset olivat arempia osallistumaan, ja moni perusteli asiaa sillä, että on jo käynyt elvytyskurssin aiemmin. Elvytystaitojen ylläpitäminen vaatii kuitenkin jatkuvaa kertausta eikä tätä tärkeää kansalaistaitoa voi harjoitella liikaa. Hienoa, että TAMK oli mukana edistämässä tätä elintärkeää asiaa. Toivottavasti olemme mukana myös ensi vuonna maailmanennätysyrityksessä.

Teksti ja kuva: Nora Hakio, TAMK, sairaanhoitajakoulutus, opettaja
                                                                                              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti