24.5.17

Tuutorointi on kivaa!

Tiesimme molemmat heti opiskelut aloitettuamme, että haluamme alkaa tuutoroimaan uusia opiskelijoita, kun sen aika eteen tulee. Niina haki tuutoriksi tammikuulle 2016 ja Jenni elokuulle 2016. Niina ja Jenni molemmat tuutoroivat elokuussa aloittaneita opiskelijoita, vaikka Niina oli ehtinyt aloittamaan tuutoroinnin jo tammikuussa.
Niina kertoo omia tuntemuksiaan miksi lähti mukaan:

”Päätin hakea ja pääsinkin jo heti tammikuussa 2016 tuutoriksi. Aloitin opiskeluni 2015 tammikuussa ja tuo ensimmäinen kerta tuutorina jännitti paljon. Ajattelin, että selviänköhän tästä ja saanko luokan ryhmäytymään? Minulle annettiin nopea koulutus tammikuun tuutorointiin ja sen jälkeen itse asiaan! Tammikuun tuutorointi sujui hyvin ja pidin hommasta, vaikka alkuun olikin jännittänyt ihan kauheasti”.

TAMKissa suurin osa sairaanhoitajaopiskelijoista aloittaa opiskelunsa elokuussa. Silloin olikin Niinalla ja Jennillä edessä varsinainen tulikoe.
”Olen toiminut jo lukiosta lähtien mukana erilaisissa järjestöissä ja tuutoroinneissa, joten päätös hakea TAMKin vertaistuutoriksi ei ollut vaikea. Kävin haastattelussa ja sain myöhemmin kuulla tulleeni valituksi. Fiilis oli mahtava! Minä pääsen olemaan mukana näiden uusien opiskelijoiden alkutaipaleella ja vaikuttamaan siihen, millaisen startin he opiskeluilleen saavat”, kertoo Jenni.
Myös Niina oli jo aiemman kipinän sytyttämänä hakenut syksylle vertaistuutoriksi:
"Meillä oli ennen syksyn tuutorointia neljä koulutusta, joista yksi oli yön yli kestävä KOPTERI-koulutus Marttisten leirikeskuksessa. Koulutus oli aivan mahtava ja siellä pääsi haastamaan itseään niin esiintyjänä kuin ihmisenäkin. Koska teimme yhteistyötä kaikkien vertaistuutoreiksi valittujen kanssa, saimme myös paljon uusia kavereita ja tunnelma oli todella hyvä ja avoin.
Tämä koulutus oli vapaampi ja rennompi kuin muut ja siellä ei ollut niin paljoa sitä niin sanottua asiapuhetta, vaan kävimme aika paljon läpi esiintymistä, ryhmässä toimimista ja sitä kuinka puhua 30 ihmisen edessä. Muilla koulutuskerroilla käytiin enemmän läpi erilaisia asioita, kuten mitä uusille opiskelijoille tulee kertoa KELAn asioista, asumisesta, koulutuksesta ja koulusta, opiskelija-ainejärjestöistä ja opiskelijakunnasta sekä monesta muusta opiskelijalle tärkeästä asiasta. Koulutukset olivat kaikki erittäin hyödyllisiä ja hyvin järjestettyjä. Niiden jälkeen oli varmempi olo lähteä tuutoroimaan uusia opiskelijoita”.

Kohti orientoivia
Elokuussa viimein koitti aika ottaa uudet opiskelijat vastaan. Olimme molemmat todella innoissamme siitä, koska olimmehan odottanut sitä hetkeä jo kevään koulutuksista asti. Niina odotti varsinkin sitä, että pääsee luomaan uusia sosiaalisia suhteita, jakamaan omaa tietouttaan muille sekä olemaan apuna ja turvana uusille opiskelijoille.
Koska orientoivien päivien aikana tuli paljon informaatiota ja uutta asiaa aloittaville opiskelijoille, oli yksi tärkeimmistä tehtävistämme yrittää keventää tunnelmaa leikkimällä erilaisia tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä. Oli ilo huomata, kuinka hyvin opiskelijat olivat mukana ja miten he olivat valmiita ryhmäytymään, vaikka tilanne oli ihan uusi ainakin suurimmalle osalle, ellei kaikille.
Oli myös hienoa huomata, kuinka he tukeutuivat toisiinsa ja auttoivat toisiaan heti alusta asti. Orientoivien päivien jälkeen oli sitten aika aloittaa lukujärjestyksen mukainen opiskelu ja osasimme odottaa, että opiskelijoille herää varmasti paljon kysymyksiä ja he tarvitsevat apua muun muassa luokkien etsimiseen. Olimme heidän tukenaan, sillä se on meidän tehtävämme.
Olemme alun tiukan puristuksen jälkeen viettäneet aikaa yhdessä koulun ulkopuolella erilaisten tapahtumien muodossa. Olemme myös pitäneet tuutoritunteja ja auttaneet tuuturoitaviamme parhaamme mukaan. Tuutorituntien sisällöt lähtevät vertaistuutoreiden ideoista tai yhdessä opettajatuutorin kanssa sovituista aiheista. Meillä on käytössä WhatAapp- ja Facebook-ryhmät, joiden välityksellä informoimme ja annamme neuvoja sekä vastaamme kysymyksiin. Tämä on osoittautunut erittäin hyödylliseksi ja hyväksi tavaksi.
”On tärkeää pitää orientoivien viikkojen lisäksi yllä koko ajan sitä mielikuvaa, että me tuutorit olemme tuutoroitavien kanssa samalla viivalla ja helposti lähestyttävissä. Siksi vapaa-ajan viettäminen heidän kanssaan on loistava tapa tutustua vapaammin koulun seinien ulkopuolella”, Jenni lisää.

Tuutorointi tarjoaa kokemuksia ja kontakteja
Jenni ja Niina olisivat valmiita tuutoroimaan vaikka koko koulutuksensa ajan, sen verran vaikuttuneita he toiminnasta ovat. ”Olenkin hakemassa aktiivituutoriksi ja ajattelin myös hakea tammikuulle tuutoriksi.” Niina kertoo.
Terveysalan tuutorit ovat kokonaisuudessaan erittäin tehokkaasti ja tiiviisti yhteistyötä tekevä joukko fiksuja ihmisiä. Tuutorointi hoidetaan hyvällä asenteella ja kaikesta tekemisestä välittyy tekemisen meininki. Hommat hoidetaan rennolla, mutta asiantuntevalla tavalla, unohtamatta pientä pilkettä silmäkulmassa. Kiitosta on sadellut eri tahoilta, varsinkin opettajatuutoreilta.
Opettajatuutoreiden ja vertaistuutoreiden välisen yhteistyön tulee toimia saumattomasti, jotta esimerkiksi orientoivista viikoista saadaan kaikki irti. Tuutoriopettajan ja vertaistuutoreiden yhteinen ideointi luo mahdollisuuden molempien osapuolten asiantuntemuksen hyödyntämiseen uusien opiskelijoiden perehdyttämisestä. Tästä syystä on tärkeää, että opettajatuutori ja vertaistuutorit tapaavat yhteisissä ideointitapaamisissa sekä pitävät yhteyttä sosiaalisen median avulla.
Vertaistuutoroinnin tulisi jatkua luontevasti myös orientoivan viikon jälkeen. Orientoivalla viikolla tulee paljon uutta tietoa, joten usein kysymyksiä herää vasta seuraavien viikkojen aikana, kun opiskelu varsinaisesti alkaa. Terveysalalla on sen verran hyvä tilanne, että kaikki opettajatuutorit ovat työlleen omistautuneita, aivan mahtavia tyyppejä. ”Aina välillä sitä unohtaa kokonaan juttelevansa opettajan kanssa”, Jenni naurahtaa. Juuri näin sen asian tuleekin olla, jotta uusille opiskelijoille jää turvallinen olo lähestyä sekä tuutoreita että tuutoriopettajaa.
Tuutoriopettajan on tärkeää antaa tilaa ja luottaa vertaistuutoreiden osaamiseen ja vastuunkantamiseen. On ollut ilo seurata vertaistuutoreiden ammatillista otetta ja innostusta tuutorointiin; opettajatuutorin näkökulmasta vertaistuutoreille on merkittävä rooli uusien opiskelijoiden orientoinnissa niin uuteen oppilaitokseen kuin uusiin oppimisympäristöihin. Osa opiskelijoista on muuttanut uuteen kaupunkiin opiskelemaan. Vertaistuutoreilla on tärkeä rooli opastaa mistä löytyvät opiskelijalle tärkeät palvelut, joita opiskelija tarvitsee arjessaan.
Tuutorointi on ollut kokemuksena täysi kymppi, paremmasta ei olisi voinut uneksiakaan, molemmat tytöt summaavat. Vastoinkäymisistä on selvitty ja missään vaiheessa ei ole tuntunut, että hommaa olisi annettu liikaa kenenkään harteille kannettavaksi. Tuutoroinnin kautta on löytänyt uusia ystäviä ja päässyt solmimaan ihan uudenlaisia suhteita eri alojen opiskelijoiden kanssa. Molemmat tytöt rohkaisevatkin kaikkia vertaistuutoreiksi mieliviä hakemaan ehdottomasti, koska näitä muistoja tulee vaalimaan koko loppuelämänsä!

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat ja tuutorit, Niina Laakso ja Jenni Lintula sekä opettajatuutori Katja Muurinen, hoitotyön lehtori
Kuva: TAMKin arkistot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti