22.5.17

Vaihdossa Vietnamissa keväällä 2017

Vaihdossa Vietnamissa 28.2-2.6.2017

Miksi Vietnam? Miten sinä sinne asti? Osataanko siellä puhua englantia? Eikö sinua pelota yhtään? Minkälainen sairaanhoito kulttuuri siellä on? Nämä olivat ehkä ne yleisimmät ihmetystä aiheuttaneet asiat muissa, kun kerroin lähteväni vaihtoon Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin. Olen täällä 3 kuukautta käytännön harjoittelussa. Ensimmäisen kuukauden postoperatiivisella osastolla ja loppu kaksi kuukautta on jaettu akuuttiosastolla työskentelyyn ja tehohoitoon. Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta sairaanhoitajaksi TAMK:ssa.


Kerron tässä jutussa hieman omista kokemuksistani vaihdon ollessa puolessa matkaa. Ohjaajani minun vaihdon ajan on Giang, neljännen vuoden sh- opiskelija, joka on puolestaan itse ollut viime syksynä TAMK:ssa harjoittelussa kolme kuukautta. Vietnamissa on tyypillistä, että vaihto-opiskelijaa ohjaa opiskelija, koska hoitajilla ei ole resursseja ohjata opiskelijoita kiireen (ja kielitaidon puutteen) vuoksi.

Noista kysymyksistä ja ihmetyksen aiheista; eli miksi Vietnam? No miksi ei, olen aiemmin matkustanut Thaimaassa ja pidin aasialaisesta kulttuurista, mutta huomasin melkein välittömästi, ettei Vietnamin kulttuuri ihan sama ole. Vietnam ei ole vielä ns. niin turistisoitunut maa kuin naapurinsa ja vaalea tukkainen, pitkä (paikallisten naisten keskipituus päälle 150cm, miesten päälle 165cm) vaaleaihoinen nainen aiheuttaa usein hyvin intensiivistä tuijottelua, johon saa tottua. Otin jo ennen matkaa asenteen, että minulla ei ole sen kummempia ennakkoluuloja tai odotuksia lähtiessäni Vietnamiin kuin, että otan vastaan tulevan avoimesti ja hymyilen paljon. Olen todennut, että tämä asenne on toiminut ja paikallisten kanssa hymyillään puolin ja toisin, vaikkei samaa kieltä puhutakaan.

Miten minä tänne asti lähdin? No ehkä juuri siksi, että halusin kokea jotain aivan erilaista, uutta ja ihmeellistä, mitä Suomessa en pääsisi kokemaan. Tämä toive on kyllä toteutunut paremmin kuin hyvin. Olen ollut ajoittain hyvin hämmentynyt ja ihmetellyt asioita, mutta en vaihtaisi kyllä päivääkään. Pääsin kuukauden aikana postoperatiivisella osastolla kanyloimaan, ottamaan verinäytteitä, pistämään ihon- ja lihaksen sisäisiä injektioita, laimentamaan lähinnä antibiootteja (joita käytetään paljon), antamaan lääkkeen iv:sti, mittaamaan verenpainetta manuaalimittarilla, poistamaan nenämahaletkun ja katetrin sekä hoitamaan haavoja. Ja näitä hoitotehtäviä sai tehdä useita kertoja päivässä, mikä oli opettavaista. Vietnamissa on tyypillistä, että suurin osa lääkityksestä menee iv:sti, joten melkein poikkeuksetta jokaisella potilaalla on kanyyli.


Akuuttiosasto, jossa tällä hetkellä olen, on toisessa sairaalassa, joka ei ole Giangin ja hänen luokkalaistensa ”kotisairaala”, mikä tarkoittaa sitä, että aivan niin paljon ei saa tehdä, kuin kotisairaalan opiskelijat. Paljolti olen tarkkaillut, mutta vähän jo päässyt tekemäänkin. Uusia asioita osastolla on ekg:n ottaminen, intuboinnin seuraaminen ja erilaista hoitoa vaativat potilaat sekä kiire. Viimeisin on ehkä yksi syy siihen, etten saa tehdä niin paljon, koska kaikki on tehtävä nopeasti ja itse en osaa asioita vielä niin hyvin, että toimintani olisi samalla nopeaa ja sujuvaa. Täällä on myös hyvin tyypillistä, että kun yksi tekee jotain toimenpidettä, katsoo kuusi ihmistä samaan aikaan toimintaasi, joten paineensietokykyä tarvitaan.

Englannin osaamisesta sanoisin, että suurimmalla osalla paikallisista ja opiskelijoista englannin kielen taito on melko heikko; osa ymmärtää, jos puhuu hitaasti, mutta aina ei silloinkaan. Moni on sanonut, että heillä on heikko sanasto, joten puhuminen ja sanojen ymmärtäminen on hankalaa. Englantia opetetaan koulussa, mutta siihen ei panosteta samalla tavalla kuin Suomessa eivätkä paikalliset kuule englantia esim. televisiostakaan. Ohjaajani Giang puhuu ja ymmärtää englantia sujuvasti ja hän kertoi opiskelleensa kieltä itsenäisesti noin vuoden. On onni, että ohjaajani puhuu englantia, koska muuten oleminen ja tekeminen sairaalassa olisi todella hankalaa, koska moni hoitaja tai lääkäri ei puhu englantia joko lainkaan tai hyvin vähän. Välillä harmittaa, kun en voi kommunikoida potilaiden kanssa, muuten kuin hymyilemällä ja koen, että jonkinlainen vietnamin kielen taito olisi ihan hyödyksi.

Sitten sairaanhoitokulttuurista Vietnamissa. Kuten voi olettaa, on se todella erilainen kuin Suomessa. Kokoan suurimpia eroja tähän alle oman kokemukseni ja näkemykseni pohjalta.

Ruuhka. Jos henkilöllä on tarve tavata lääkäri, hän jonottaa sairaalalla saadakseen vuoronumeron, joten jonottamaan voi joutua useita tunteja päivästä. Sairaalan ulko- ja sisäpuolella on satoja ihmisiä odottamassa vuoroaan, joten ruuhka sairaalalla ei ole mitenkään outoa. Henkilö ei siis voi puhelimitse varata aikaa lääkärille ja aika on aina lääkärille, ei hoitajalle, koska täällä hoitajat eivät tee ns. hoidon tarpeen arviointia potilaalle ja ohjaa sitä kautta lääkärille. Potilas myös maksaa kaikista hoitotarvikkeista/lääkkeistä, mitä hän sairaalahoitonsa aikana tarvitsee, joten hyvä vakuutus on tarpeellinen.

Yksityisyys. Lähinnä tämän puute oli alussa suuri yllätys/ ihmetys itselle. Ei verhoja yleensä osastolla ja sängyt vieri vieressä. Postoperatiivisella osastolla sänkypaikkoja 15, jos matkasängyt lasketaan, niin noin 17 ja yleensä yhtään sänkyä ei ole tyhjänä. Akuuttiosastolla olen laskenut, että jonain päivänä on ollut noin 20 potilasta samassa tilassa, mutta potilastilanne vaihtelee paljon päivästä riippuen. Hoitotoimenpiteet tehdään kaikkien näkyvillä, mutta ei tämä tunnu potilastakaan haittaavan. Potilaiden luona kiertää lääkäri opiskelijoiden kanssa ja potilaan hoitoon liittyvistä asioista puhutaan avoimesti potilastovereiden kuullen.

Sairaanhoitajan toimenkuva. Sh:n työtehtävät eroavat suomalaisesta aika paljon. Sairaanhoitajaksi opiskellaan yliopistossa ja sairaalakulttuuri on hyvin hierarkinen ja opiskelijalla ei ole paljoakaan sanavaltaa ja hoitajia ja lääkäreitä kuunnellaan tarkasti. Lääkärit opettavat ja ohjaavat sh- opiskelijoita, mikä on tyypillistä täällä. Opiskelija toimii kuitenkin hyvin omatoimisesti osastolla eikä häntä varsinaisesti kukaan ohjaa/valvo. Vietnamissa sh saa ottaa valtimoverinäytteen ja myös opiskelijat tätä harjoittelevat. Defibrillaattoria saa käyttää vain lääkäri, eikä sh- opiskelijoille sen käyttöä koulussa opeteta. Sh ei tee Vietnamissa ollenkaan perushoidollisia toimenpiteitä, vaan sen hoitaa potilaan omaiset ja omaisia näkee päivittäin potilaiden luona.

Käsihygienia. Tämä, kuten muukin hygieniataso ei ole kuin Suomessa. Suuri järkytys itselle oli ensimmäisenä päivänä, kun pesin käteni, ei käsipyyhepaperia ollut missään ja paperia harvoin on saatavilla. Myös saippua on usein loppu. Käsidesipulloja oli käytävillä, mutta ne olivat valitettavan usein tyhjiä. Postoperatiivisella osastolla hanskoja ei käytetty, kun laitettiin injektio tai kanyloitiin/ otettiin verinäyte. Itse sain käyttää hanskoja, mutta sitä hieman ihmeteltiin. Akuuttiosastolla hanskoja käytetään enemmän, koska potilaita ei tunneta niin hyvin. Yksi opiskelija sanoi minulle, että desinfioin käsiäni jatkuvasti, johon sanoin, että Suomessa käsihygieniassa ollaan todella tarkkoja.             
 Lueskelin tässä vaihdon aikana toisen sh- opiskelijan kokemuksia hänen vaihdostaan Hanoissa ja täytyy sanoa, että ihan kuin olisi ollut omia ajatuksia, joita luin. Pystyin samaistumaan täysin ja tiesin, mistä hän puhui, koska itse olen kokenut saman. Ihmetyksen aiheita on matkaan mahtunut paljon, mutta kaikkea ei pysty kirjallisesti tuottamaan. Ajattelen, että Vietnam kokonaisuudessaan on koettava itse, että tietää täysin, mistä puhutaan, koska sen verran on kulttuurieroja Suomen kanssa. Lopuksi haluan sanoa, että vaikka ihmetyksen ja kummastelun aiheita on ollut, ei se ole negatiivinen asia, vaan koen näkemykseni laajentuneen ja olen saanut paljon lisää oppeja. Ja vastauksena vielä tuohon kysymykseen, että eikö sinua pelota, niin kyllä pelotti ja jännitti lähteä, mutta en kadu hetkeäkään, että lähdin. Uskon, että enemmän olisi harmittanut, jos en olisi lähtenyt!


Aurinkoista ja lämmintä kesän odotusta!


Henna Hakkarainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti